Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd.
De hormoonspiraal kan een eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd. Omdat het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd worden veel vrouwen met een hormoonspiraal niet of nauwelijks ongesteld.
Betrouwbaarheid
Het hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en is geregistreerd voor een gebruik van 5 tot 6 jaar. Uiteraard is het mogelijk om een hormoonspiraal eerder te laten verwijderen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Bijwerkingen
Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste 3-6 maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: onregelmatig/tussentijds bloedverlies en buikkrampen. Na deze periode zie je vaak dat het bloedverlies stabiliseert en afneemt.