040-2553975

Werkwijze

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap maak je kennis met onze verloskundigen. In onderstaand schema staat beschreven in welke week van je zwangerschap we je op de praktijk zullen zien voor een controle, waarover we informatie geven, welke echo je krijgt, wanneer we bloedonderzoek aanvragen en de duur van het consult.
Bij klachten of onzekerheden is het altijd mogelijk om eerder op controle te komen. Heb je behoefte aan een extra controle, neem dan telefonisch contact op. We kunnen dan inschatten of het nodig is dat we thuis langs komen of dat je naar de praktijk komt.

Eerste telefonisch contact

Wanneer je erachter bent gekomen dat je zwanger bent is het prettig als je meteen contact opneemt met ons. Telefonisch vragen we een aantal dingen uit, waaronder je persoonsgegevens, de eerste dag van je laatste menstruatie, het verloop van je menstruatiecyclus en de datum waarop je voor het eerst een positieve zwangerschapstest had. Aan de hand daarvan plannen we de eerste twee afspraken in, namelijk de eerste echo bij 7 à 8 weken en het intakegesprek rond 10 à 11 weken.

Na aanmelding sturen we je een e-mail met daarin beschreven wat je mee mag nemen tijdens het eerste bezoek aan ons en een aantal belangrijke folders waarvan het goed is om ze voor de eerste afspraak door te lezen.

Heb je voorafgaand aan je eerste afspraak vragen, bel ons gerust. We zijn altijd bereikbaar op het nummer: 040-2553975.

7 à 8 weken – Vitaliteitsecho

Je bent zwanger, en nu?

Na een positieve zwangerschapstest wil je niets liever dan zeker weten of alles goed is. Het krijgen van een kindje is een unieke en bijzondere gebeurtenis.
Wij begrijpen die onzekerheid en bieden daarom iedereen de mogelijkheid om bij 7 à 8 weken met de echo te kijken.
Deze echo wordt gemaakt om te kijken of de zwangerschap intact is en of het kindje zich in je baarmoeder bevindt. Dit is meestal een inwendige (vaginale) echo, omdat het kindje nog te klein is om het uitwendig goed in beeld te brengen. Wanneer er sprake is van een goede vitaliteit is dat zeker een heel goed teken. Het is echter goed om je te realiseren dat dit helaas geen garantie is dat je dan geen miskraam meer kunt krijgen.
Voor deze echo plannen we 15 minuten in.

Het is prettig als je tijdig contact met ons opneemt om de eerste afspraken in te plannen.
Heb je een miskraam gehad of ben je om een andere reden ongerust, dan kunnen we in overleg altijd eerder een echo inplannen.
Let op: De 8 weken echo wordt niet altijd vergoed door je zorgverzekeraar.

7 à 8 weken – Counseling Prenatale Screening

Tijdens de zwangerschap heb je de mogelijkheid om te kiezen voor prenataal onderzoek. Dit zijn onderzoeken die eventuele (chromosoom)afwijkingen bij je ongeboren kindje op kunnen sporen.

Tijdens de eerste afspraak vindt indien wenselijk de counseling omtrent dit onderwerp plaats. De counseling duurt 30 minuten.

10 à 11 weken – Intakegesprek

Het intakegesprek is uitgebreider dan de vervolgcontroles. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten.

Welke informatie is voor ons van belang bij de intake?
We stellen vragen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en mogelijke erfelijke ziekten in de families. Wanneer je medicijnen gebruikt op het moment van de zwangerschap, neem deze dan mee of schrijf op om welk medicijn en welke dosering het gaat.
Wanneer je tijdens een voorgaande zwangerschap niet bij ons onder controle bent geweest en je in het bezit bent van informatie over het verloop ervan, zouden we het prettig vinden als je deze tijdens het intakegesprek meeneemt.

Tijdens het intakegesprek wordt er informatie gegeven over leefgewoonten en voeding. Indien wenselijk wordt het aanvraagformulier voor de combinatietest of NIPT meegegeven. 

Bij iedere zwangere wordt een standaard bloedonderzoek verricht in het eerste trimester. Je bloed zal worden getest op:

  • Bloedgroep
  • Rhesus D factor
  • Rhesus C factor
  • Hemoglobine (ijzer)
  • Irregulaire antistoffen
  • Hepatitis B
  • Lues
  • HIV

De resultaten van het bloedonderzoek zullen tijdens de tweede reguliere controle doorgenomen worden. Bij afwijkende bevindingen wordt je hiervan eerder op de hoogte gesteld.
Als er geen bijzonderheden zijn stellen we je hiervan op de hoogte per e-mail.
De meeste van bovenstaande bloedonderzoeken worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Tot slot voeren we nog een aantal controles uit, namelijk het meten van je bloeddruk en je gewicht.
Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen.

10 à 11 weken – Termijnecho

Deze echo koppelen we aan de intake. Het doel van deze echo is om te bepalen hoever je precies zwanger bent, zodat de verwachte uitgerekende datum nauwkeurig bepaald kan worden en wordt in principe uitwendig (via de buik) gemaakt. Dit doen we aan de hand van de CRL (afmeting van kruin tot stuit). We beoordelen daarnaast een aantal belangrijke structuren (armen, benen, buik, schedel) van je kindje. Daarnaast bekijken we je baarmoeder en eierstokken om te zien of er sprake is van myomen (vleesbomen) of cystes.
Je krijgt na deze echo direct een zwangerschapsverklaring mee. Hier zal je werkgever om vragen zodat het zwangerschapsverlof aangevraagd kan worden.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe het gaat en of er eventuele klachten of problemen zijn met betrekking tot je zwangerschap. Hoe verder je zwangerschap gevorderd is, hoe sneller je op controle komt. Voor een reguliere controle plannen we 15 minuten in.
We vinden het belangrijk om de tijd voor jullie te nemen. Denk je extra tijd nodig te hebben om iets te bespreken, laat dat dan aan ons weten bij het plannen van de afspraak. We houden hier graag rekening mee!

Het controleschema is over het algemeen als volgt:
0 tot 24 weken: om de 4 weken (15 – 19 – 23 weken)
24 tot 30 weken: om de 3 weken (27 – 30 weken)
30 tot 36 weken: om de 2 weken (32 – 34 – 36 weken)
36 tot 41 weken: elke week (37 – 38 – 39 – 40 – 41 weken)
Mocht je frequentere controles wensen, dan kan dit uiteraard.

Tijdens iedere controle doen we een aantal onderzoeken. Zo meten we de bloeddruk en het gewicht. Tijdens de controle doen we een uitwendig onderzoek van de buik waarbij we de groei van de baarmoeder controleren en later in de zwangerschap ook de groei en ligging van het kindje beoordelen. Naar de hartslag van het kindje wordt ook elke controle geluisterd.

Tijdens de volgende afspraken plannen we standaard extra tijd in:

19 à 20 weken – SEO

Rond 20 weken wordt aan iedereen het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) aangeboden. Deze echo wordt ook wel de
’20 weken echo’ genoemd. Een uitgebreide screeningsecho waarbij gekeken wordt naar de aanleg van alle organen van het kindje.
Deze echo wordt in onze praktijk door verloskundigen Monique of Nicole gemaakt. Dit heeft als groot voordeel dat je ook voor deze echo niet ergens anders heen hoeft.
Als er echter een aangeboren afwijking in de familie voorkomt, zal de 20 weken echo door de gynaecoloog gemaakt worden.
Voor de SEO hebben wij een nauwe samenwerking met het Màxima Medisch Centrum. Bij het MUMC (Maastricht Universitair Medisch Centrum) zijn we tevens aangesloten om de kwaliteit van onze echo’s te waarborgen.
Indien na een echo verder onderzoek nodig is zullen we je verwijzen naar een van de bovenstaande ziekenhuizen afhankelijk van de indicatie.

27 weken – Groeiecho

Bij deze termijn plannen we een groei-echo in. Hierbij bepalen we hoe je kindje groeit aan de hand van een aantal standaard metingen:
DBP – Afmeting van oor tot oor
HC – Hoofdomtrek
AC – Buikomtrek
FL – Lengte van het bovenbeenbot

Voor deze echo wordt 30 minuten ingepland en combineren we met een reguliere controle.
Ook laten we rond deze periode in de zwangerschap nogmaals een bloedonderzoek doen waarbij we het ijzergehalte controleren.

30 weken – Bevalling bespreken

Naast de standaard controles staat deze afspraak in het teken van de bevalling. Het is mogelijk de bevalling te bespreken aan de hand van een geboorteplan. Dit is uiteraard niet verplicht. We geven jullie voorlichting over de bevalling; belinstructies, wat kun je van ons verwachten, verloop van de bevalling, opties van pijnbestrijding. We plannen voor deze afspraak 30 minuten de tijd om uitgebreid te bespreken wat jullie wensen en behoeften rondom de bevalling zijn.

34 à 35 weken – Liggingsecho

Bij 34 à 35 weken wordt er standaard een liggingsecho gemaakt. Het is ter voorbereiding op de bevalling belangrijk om zeker te weten dat het kindje met het hoofd naar beneden ligt. Dit bevestigen we met de echo. Daarnaast meten we het kindje nog een keer helemaal op aan de hand van een aantal standaard metingen. Aan de hand daarvan kunnen we een schatting maken van het geboortegewicht.

41 weken – Serotiniteitscontrole

Je bent inmiddels een week over tijd en kunt vast niet wachten om jullie kindje te bewonderen! Ongeveer 80% van de vrouwen bevalt 3 tot 10 dagen na de uitgerekende datum.
Na de 41e week vinden we het belangrijk om de conditie van je kindje nog wat regelmatig te controleren. Hiervoor wordt een afspraak ingepland bij de gynaecoloog. Daar wordt gekeken naar de conditie van jezelf door middel van een bloedonderzoek en de conditie van het kindje aan de hand van een CTG (hartfilmpje). De gynaecoloog zal een inleiding met je bespreken. Dit wordt in de regel gepland tussen 41 en uiterlijk 42 weken.