Verloskundig Centrum Veldhoven
4.8
46 beoordelingen
Dorpstraat 120, Veldhoven
[email protected]
040 255 3975
DutchEnglish

Wanneer bellen?

Je mag ons altijd bellen wanneer je ongerust bent, maar hieronder een aantal richtlijnen wanneer je ons moet bellen vóór 37 weken zwangerschap.
Logo

Zie bij De Bevalling wanneer je moet bellen na de 37e week van de zwangerschap.

Wanneer je verder dan 24 weken zwanger bent en duidelijk minder leven voelt dan voorheen.

Het is normaal dat je aan het einde van de zwangerschap het kindje wat minder sterk voelt bewegen dan voorheen, omdat er dan minder bewegingsruimte is. Bij twijfel of duidelijk verschil met voorgaande dagen is het belangrijk om ten alle tijden contact met ons op te nemen.

Bij vruchtwaterverlies

Wanneer je denkt vruchtwater te verliezen, moet ons meteen bellen (dag en nacht). Probeer wat van het vocht voor ons op te vangen of bewaar het kledingstuk dat nat is geworden.

Bij vaginaal bloedverlies

Tijdens de zwangerschap hoor je geen duidelijk helderrood bloedverlies te hebben. Is dit wel het geval, neem dan meteen contact met ons op. Maak eventueel een foto met je telefoon van de hoeveelheid bloedverlies. We kunnen in sommige gevallen dan beter een inschatting maken.

Bij weeën activiteit

Vanaf zestien weken zwangerschap kunnen ‘harde buiken’ voorkomen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die je een strak gevoel in de buik kunnen geven, maar over het algemeen niet pijnlijk zijn. Deze samentrekkingen zijn nodig voor de baarmoeder om te kunnen groeien.

‘Voorweeën’ komen vooral in het laatste gedeelte van de zwangerschap regelmatig voor. Het zijn onregelmatige krampen, die gemakkelijk op te vangen zijn. Vaak zakken voorweeën af op het moment dat je zorgt voor warmte (bijvoorbeeld een warme douche/bad of een warme kruik) ‘Ontsluitingsweeën’ (bevallingsweeën) zijn (pijnlijke) menstruatieachtige krampen die steeds sterker worden, elkaar sneller opvolgen en langer gaan duren. Heb je deze weeën met regelmaat, bijvoorbeeld iedere 10 minuten, bel ons dan direct.

Bij ongerustheid mag je altijd bellen!

cross