040-2553975

Regelen na de eerste controle

Moeders voor Moeders

Als je nog geen 12 weken zwanger bent kan je je opgeven voor Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine inzamelt van zwangeren. Tot 16 weken zwangerschap bevat urine hormonen waarvan medicijnen gemaakt kunnen worden voor vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden.

Voor informatie en aanmelding: bel gratis 0800 – 022 80 70
Of kijk op de website: www.moedersvoormoeders.nl

Kraamzorg

Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap de kraamzorg te gaan regelen. Ook wanneer je familie of bekenden hebt die jullie na de bevalling willen helpen, ben je toch verplicht kraamzorg te regelen. Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling, helpt je gedurende de eerste week na de bevalling met de verzorging van jezelf en de baby en houdt ons op de hoogte van de medische controles die ze uitvoert.

Kraamzorg kun je regelen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Hier meld je je zwangerschap en geef je aan dat je kraamzorg wilt aanvragen, ook kun je direct een kraampakket aanvragen. Zij sturen je een aanmeldingsformulier dat ingevuld en teruggestuurd dient te worden.

Wij werken veel samen met onderstaande kraambureau’s:

Naast een kraambureau is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfstandige kraamverzorgster:

 • Rianne Hendriks: 06-46104848
 • Elle Hendriks: 06-46918272
 • Arianne Zwegers: 06-573433544
 • Carin Vosters: 06-12211274
 • Helma Coolen: 06-22264604
 • Nell Hoeks: 06-51052514, [email protected]
 • Belinda Theuws-Hoogers: 06-22043412, www.kraamzorgpureliefde.nl 
 • Jessica Castelijns: 06-11091918
 • Jolanda Meulenbroeks: 06-11144366
 • Ellen Schilders: 06-38361746
 • Esther Luijt: 06-41068264, www.estherluytkraamzorg.nl 

Kraampakket

Wanneer je je verzekeraar belt voor het regelen van de kraamzorg, is het verstandig om meteen de aanvraag te doen voor een kraampakket. Er zijn twee pakketten; voor een thuisbevalling en voor een ziekenhuisbevalling. Twijfel je nog? Geef dan aan dat je thuis wilt bevallen, dan heb je altijd voldoende materialen in je kraampakket.

Erkenning

Indien jullie niet getrouwd zijn, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van jullie kindje te regelen bij de Burgerlijke Stand van je gemeente www.veldhoven.nl. Het is prettig als je dit geregeld hebt voor de 24ste week van de zwangerschap in verband met de aangifteplicht na deze zwangerschapstermijn.

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op 16 weken zwangerschaps-, en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof mag 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Stop je 6 weken voor de uitgetelde datum, dan heb je 10 weken verlof na de bevalling. Stop je 4 weken van tevoren, dan heb je 12 weken verlof na de bevalling.
Wanneer je later bevalt dan de uitgerekende datum, worden deze weken niet van je bevallingsverlof afgehouden: je hebt altijd recht op minimaal 10 weken verlof ná je bevalling. Wanneer je bevalt voordat het zwangerschapsverlof is ingegaan, start het verlof op het moment van de bevalling. In dit geval heb je 16 weken verlof na de bevalling.

22 weken prik

Het is mogelijk om een 22 weken prik te halen. Deze prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest.

Kinkhoest is voor pasgeboren baby’s een zeer ernstige ziekte. Door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, is je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest beschermd. De 22 wekenprik is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en daarom gratis.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Hoe eerder je hem haalt, hoe beter. De prik wordt gegeven bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. Je moet wel zelf een afspraak maken. Kijk daarvoor op www.22wekenprik.nl 

EHBO bij kinderen

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis als gevolg van een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handen. Als (aanstaande) ouder is het fijn als je weet wat je moet doen op het moment dat er iets met je kind gebeurt. Dit is dan ook een goed moment om een EHBO-cursus te volgen. Wanneer je je hier aanmeldt, krijg je korting op een cursus via Livis.
Logo with link