040-2553975

De zwangerschap van week tot week

De eerste 4 weken:

De bevruchting vindt meestal 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Eigenlijk ben je de eerste 2 weken van je zwangerschap dus nog niet zwanger, maar deze weken worden er wel bijgeteld! Bij iedereen is het namelijk verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook de bevruchting), daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie 40 weken bij optellen. Nadat de eicel bevrucht is, duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt. (De precieze uitgerekende datum wordt met behulp van een echo bepaald. (Zie echoscopie voor meer informatie)

Meteen na de ovulatie begint de eicel aan een lange tocht door de eileider. Vanaf het moment van bevruchting, beginnen de cellen zich in een snel tempo te delen. Na een aantal dagen komt de eicel aan in de baarmoeder. De cellen hebben zich inmiddels gedeeld tot 32 celletjes. Een deel van deze cellen zal de baby gaan vormen, een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta. Na acht dagen nestelt het eitje zich in de verdikte slijmlaag van de baarmoeder. Vanaf dat moment krijgt het embryo de voeding door de bloedvaten in de slijmlaag. Dit gebeurt tot de placenta in staat is om die taak over te nemen; tussen de 12-16e zwangerschapsweek.

Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen (het embryo) nog niet eens de grootte van een rijstkorrel, maar toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart.
Het is belangrijk om door te gaan met het gebruik van foliumzuur, of, mocht je het nog niet gebruiken, hiermee te gaan starten. Foliumzuur verkleint de kans dat het kindje geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals bijvoorbeeld een spina bifida (open ruggetje). Wij adviseren foliumzuur zeker te slikken t/m de 10e week van de zwangerschap. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar ook zeker niet schadelijk om dit wel te doen.

Zwangerchapsverschijnselen kunnen zijn:

  • gespannen borsten
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • je anders voelen dan anders

terug naar boven

Week 8:

Lengte van je baby: 2 cm

Op dit moment kan je al vanalles voelen in je lijf: steken of een zeurend gevoel in je buik, rommelende darmen, stemmingswisselingen, wat misselijkheid. Maak je niet te veel zorgen, het hoort er allemaal bij!
Deze klachten zijn tijdelijk en over een paar weken heeft je lichaam zich aangepast aan de nieuwe situatie.
In week 7-8 (geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) zien wij je graag op de praktijk voor de eerste afspraak! Voor deze afspraak plaatsvindt, heb je de eerste echo al gehad. (Zie echoscopie voor meer informatie)

Het gezichtje van je kindje krijgt zijn definitieve vormen. Het hoofd is in verhouding tot het lijfje alleen nu nog erg groot. Dat blijft de komende weken zo. Aan de zijkant van het hoofdje zitten de oogjes, nog volledig bedekt met vel. Er zijn openingen voor de neusgaten en de kaken, ook de mond en het binnenoor ontwikkelen zich. Aan de handen en voeten zijn vingers en tenen te zien die nog met huid aan elkaar zitten. Deze week worden ook de geslachtsorganen gevormd. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment van bevruchting is er al bekend of de bevruchtte eicel zal uitgroeien tot een jongen of meisje, nu pas wordt het verschil ook zichtbaar gemaakt. (Dit is pas vanaf 15 weken met de echo te zien, dus als jullie graag willen weten welk geslacht jullie kindje heeft; nog even geduld….!)

terug naar boven

Week 12:

Lengte: 6,5 cm. Gewicht: 20 gram.

Bij 12 weken zwangerschap vindt een termijnbepaling plaats, met behulp van een echo. (Zie echoscopie) Hiermee wordt de uitgerekende datum bepaald. Het verschil met de eerste echo is waarschijnlijk al erg groot! Het kindje is al flink gegroeid en spartelt lekker rond in het vruchtwater.

Afgelopen weken heeft het kindje zich al weer flink ontwikkeld: deze week ontstaan de nageltjes, een reukorgaan en een gehoororgaan. Aan de zijkant van het hoofd is de aanleg van de oortjes al te zien. Het kindje kan al duimen en al vuistjes maken van zijn of haar handjes.

terug naar boven

Week 16:

Lengte: 15 cm. Gewicht: 120 gram.

Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uit gegroeid, waardoor er meer ruimte is voor je blaas, en je wellicht minder vaak hoeft te plassen. Als je op je rug gaat liggen, kun je misschien je baarmoeder wel voelen. Het voelt aan als een hard, maar soepel balletje. Waarschijnlijk merk je ook dat je buik begint te groeien en je broeken niet meer goed dicht kunnen. Hoe je buik toont, dus of je al heel goed ziet dat je zwanger bent, of misschien nog wel helemaal niet, wisselt per persoon. Bij een eerste zwangerschap zijn de buikspieren vaak nog wat steviger, waardoor je buikje pas wat later zichtbaar kan worden. Bij een tweede kindje heb je vaak al sneller een zichtbaar buikje.

Vanaf 16 weken kan de baby licht en donker van elkaar onderscheiden. De ogen zijn nog wel dicht, maar net als wij, ziet hij door de oogleden het verschil tussen dag en nacht. De benodigde zuurstof haalt je kindje uit jouw bloed. Het lijfje is momenteel bedekt met fijn haar. Deze haartjes laten tegen het einde van de zwangerschap weer los. Ze drijven dan in het vruchtwater wat je kindje weer inslikt. Na de geboorte maken de ingeslikte haartjes deel uit van de eerste ontlasting, meconium genaamd. De nieren en de blaas gaan nu werken, je kindje gaat plassen. De stembanden en de nageltjes zijn klaar. Je kindje krijgt wimpertjes en wenkbrauwen. Wil je een zwangerschapscursus gaan doen? Het is verstandig om je alvast te gaan orienteren en je op te geven! De meeste cursussen starten tussen de 24-28 weken van de zwangerschap. (zie zwangerschap – cursussen voor meer informatie)

terug naar boven

Week 20:

Lengte: 25 cm. Gewicht: 320 gram

Je bent op de helft van je zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen hebben weinig tot geen zwangerschapsklachten meer en volop energie. Rond deze tijd zul je je kindje kunnen gaan voelen, want er worden in deze periode door je kindje al ongeveer 200 bewegingen per dag gemaakt! In principe zijn alle ‘nieuwe’ dingen die je voelt onder je navel, zoals belletjes, ‘plopjes’ of gekriebel, bewegingen van het kindje.
Er zijn vrouwen die het kindje al een paar weken voelen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Maak je dus geen zorgen als je het nog niet voelt.

Het gehoor van het kindje ontwikkelt zich steeds beter. Het kindje kan zelfs al schrikken van bepaalde geluiden. Rond de 20 weken vindt het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) plaats; een echoscopisch onderzoek waarbij het kindje van top tot teen wordt nagekeken. (Zie echoscopie voor meer informatie)

terug naar boven

Week 24:

Lengte: 32 cm. Gewicht: 600 gram

Je kindje was tot nu toe heel mager, maar daar gaat nu verandering in komen! Het onderhuidse vet begint zich nu te vormen zodat je bij 40 weken een mollige baby ter wereld kan brengen. Spieren ontwikkelen zich en de baby krijgt een waak- en slaapritme. Doordat de spieren zich ontwikkelen, worden de bewegingen van je kindje steeds krachtiger. Wellicht dat je partner het kindje ook al kan voelen als een hand op je buik wordt gelegd. Je kindje is bedekt met heel fijne haartjes: lanugo. Het kwetsbare huidje wordt beschermd door een laagje huidsmeer: dit noemen we ‘vernix’. Dit kan na de geboorte nog een beetje aanwezig zijn op het huidje van het kindje, maar wordt snel opgenomen. Vernix beschermt de huid tegen uitdrogen.

terug naar boven

Week 28:

Lengte: 35 cm

Je kindje begint er nu al echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen veranderen: het hoofdje is niet langer groter ten opzichte van het lijfje. De oogjes van je kindje kunnen nu open en dicht. Daarnaast verandert het skelet: het kraakbeen begint zich langzaam te vormen en de botten worden steviger. De verbening is bij de geboorte echter nog lang niet voltooid. Vooral de schedel is dan nog zacht, zodat het kindje makkelijker de passage door het geboortekanaal kan maken. Pas ruime tijd na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden.

Rond 28 weken zwangerschap ontstaat er ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een jongen weegt (in de eerste zwangerschap) nu gemiddeld tussen 1030 tot 1190 gram, een meisje 960 tot 1110 gram.
Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je lichter slaapt dan gewoonlijk. Dit is een trucje van de natuur! Het heeft te maken met de voorbereiding op de komst van je kindje. Als het kindje na de geboorte huilt of geluidjes maakt, zal je daar snel wakker van worden.

terug naar boven

Week 32:

Lengte: 40 cm. Gewicht: 1900 gram

Inmiddels is je baarmoeder zo groot, dat de bovenkant tot halverwege tussen je navel en je borstbeen reikt. Het kan zijn dat je weer wat sneller moe wordt en dat er opnieuw wat zwangerschapsklachten ontstaan. Vocht vasthouden, last van maagzuur, slechter slapen… Dit hoort erbij, maar het is wel belangrijk dat je klachten bij ons aangeeft. Wanneer dat nodig is kunnen wij verder onderzoek doen en je tips/adviezen geven. (Zie zwangerschapskwaaltjes voor meer informatie)

Je komt vanaf 30 weken elke 2 weken bij ons op controle. We zullen je rond deze weken informatie geven over de bevalling en met jullie bespreken wat jullie verwachtingen en wensen zijn hieromtrent. Wil je graag thuis bevallen of liever in het ziekenhuis? Alles is mogelijk. Jullie wensen en verwachtingen kunnen ook genoteerd worden in een geboorteplan, zodat hier te allen tijde rekening mee gehouden kan worden. (Zie alvast bevalling & geboorteplan voor meer informatie)

terug naar boven

Week 36:

Lengte: 45 cm. Gewicht: 2950 gram

De bevalling begint steeds dichterbij te komen. Rond de 35ste zwangerschapsweek is er nog een echo gemaakt waarbij werd gekeken naar de ligging van je kindje en gemeten werd hoe zwaar het kindje ongeveer gaat worden. Veel kindjes zakken nu met het hoofd dieper in het bekken; de indaling. Op het spreekuur zullen wij je vertellen of je kindje is ingedaald of dat dit nog niet het geval is. Ligt het kindje nog niet ingedaald, dan moet je gaan liggen wanneer de vliezen breken. Vanaf 37 weken is je kindje klaar om geboren te worden. Vanaf 37 tot 42 mag je bevallen met hulp van ons, 93% van alle zwangeren bevalt ook in de ze periode. Beval je hiervoor of hierna? Dan neemt de gynaecoloog de zorg over.

terug naar boven

Week 40:

Lengte: 50 cm – Gewicht: gemiddeld 3500 gram

Eindelijk! Je bent 40 weken zwanger, de uitgerekende datum is bereikt! Waarschijnlijk heb je erg naar deze datum toegeleefd, maar slechts 5% van alle kindjes wordt uiteindelijk ook echt op de uitgerekende datum geboren. Wat je wel zeker weet, is dat je kindje binnen nu en 2 weken geboren wordt. Helaas kun je zelf weinig doen om de bevalling op gang te brengen.

Zelf ben je waarschijnlijk in de zwangerschap flink wat kilo’s aangekomen. Gemiddeld is tussen de 12-15 kilo, maar dit kan varieren per persoon. Dit gewicht bestaat uit je kindje, het vruchtwater, de placenta, zwaardere borsten, de grotere baarmoeder, extra bloed, vocht en een extra vetlaagje.

terug naar boven

Week 41:

Daar zit je dan, nog met een dikke buik… De uitgerekende datum is voorbijgegaan zonder dat je bevallen bent.
Wij, als verloskundigen, kunnen proberen je bevalling op gang te brengen door middel van het ‘strippen’. Via een inwendig onderzoek wordt de baarmoedermond gemasseerd en de vliezen worden als het ware losgewoeld van het onderste deel van de baarmoeder. Bij het ‘strippen’ kan er een hormoon worden geactiveerd, waardoor je gaat bevallen. Het kan zijn dat we meerdere malen moeten strippen voor het effect heeft, maar het kan ook zijn dat het uiteindelijk niet het gewenste effect (bevallen!) bereikt.

Door het ruimtegebrek beweegt je kindje minder heftig de laatste weken. Het is wel belangrijk dat je je kindje zeker 10 keer per dag goed voelt. De billen voel je waarschijnlijk nog wel flink schuiven en kleine bewegingen van de armen en benen voel je ook, vooral in het gebied van je ribben. Twijfel je over het aantal bewegingen of voelt het anders dan normaal? Neem dan zeker contact met ons op.

terug naar boven

Week 42:

Je bent ‘overtijd’, serotien wordt dit ook wel genoemd in de medische wereld. Wij dragen de zorg nu over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Een aantal dagen geleden hebben we je al een keer naar de gynaecoloog gestuurd voor een extra controle: je bloed, de bloeddruk, de hoeveelheid vruchtwater en de conditie van je kindje zijn ook door de gynaecoloog beoordeeld. Tijdens deze controle is afgesproken wanneer de bevalling ingeleid zal worden.

Als de baarmoedermond nog stug en dicht is dan wordt deze rijp gemaakt met een hormonengel die bij de baarmoedermond wordt aangebracht. Is de baarmoedermond zacht en al wat ontsloten? Dan kan gestart worden met het breken van de vliezen en eventueel een infuus met weeenopwekkende middelen. Een baby die later geboren wordt kan wel eens een droge huid hebben doordat alle huidsmeer verdwenen is. Verder zijn ze vaak wat zwaarder in gewicht. Zodra je bevallen bent en naar huis mag, komen wij weer bij je langs. Wij willen jullie kleintje natuurlijk graag bekijken en zullen in de kraamweek de medische controles bij jou en het kindje komen uitvoeren.

terug naar boven