Verloskundig Centrum Veldhoven
4.8
46 beoordelingen
Dorpstraat 120, Veldhoven
[email protected]
040 255 3975
DutchEnglish

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy is een uniek zorgmodel waarmee aanstaande moeders in groepsverband elkaar ondersteunen tijdens hun zwangerschap.
Logo

Bij Centering Pregnancy vindt de eerste afspraak (intake) individueel plaats in verband met de privacy. De vervolgcontroles tijdens de zwangerschap worden echter niet individueel maar aan een groep zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur aangeboden. 

Tijdens een sessie wordt de medische zorg zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby gecombineerd met:

 • voorlichting
 • het uitwisselen van kennis en ervaringen
 • het leren van gezondheidsvaardigheden
 • het stimuleren van onderlinge ondersteuning en vriendschap

Acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar, krijgen een grotere rol in hun eigen zorgproces zoals zelf bloeddruk meten, wegen en hun eigen dossier bijhouden. Elke groep zwangeren komt 10 keer bij elkaar volgens een vastgesteld schema. Binnen de groep zijn vrouwen zwanger van hun 1e, 2e, 3e of misschien wel 4e kindje. De groep wordt begeleid door twee vaste verloskundigen binnen de praktijk.

Hoelang duurt een afspraak?

De groepsbijeenkomsten duren veel langer (120 minuten) dan het gangbare individueel consult van gemiddeld 15 minuten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter en is het beter mogelijk om meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Daarnaast worden alle medische echo’s en partnerbijeenkomst ingepland op de praktijk.

De volgende thema’s worden besproken tijdens de Centering Pregnancy:

 • Prenatale onderzoeken, voeding, gezonde Leefstijl.
 • Lichaamsveranderingen, ongemakken tijdens de zwangerschap, houdingen en oefeningen, gezonde tanden.
 • Ontspanning, hoe ga je om met stress, denken aan borstvoeding, mijn familie, wat voor een gezin wil ik?
 • ‘Mijn familie’, gezinsplanning, seksualiteit, huiselijk geweld, ontwikkeling van de hersenen van de baby, vroeggeboorte, belinstructies.
 • De bevalling, ademhaling, hoe ga je om met weeën, wanneer moet je bellen?
 • De geboorte van de baby, de eerste uren na de geboorte, de kraamperiode.
 • De eerste dagen na de geboorte, het consultatiebureau, zorgen voor je baby, besnijdenis, broertjes en zusjes, de baby, wanneer moet je bellen?
 • Overgang van zwangerschap naar ouderschap, bewegingen van de baby, emotionele veranderingen, huildagen, postpartum depressie, wanneer moet je bellen in je zwangerschap?
 • Alles op een rijtje, veiligheid voor je baby, babymassage.

Na de laatste bijeenkomst kom je vanaf week 36 elke week op reguliere controle, dit zijn individuele afspraken met partner om bijvoorbeeld jullie persoonlijke geboorteplan nog eens door te nemen met een verloskundige.

Na de bevalling zal er ongeveer 6 weken na de bevalling een 10e bijeenkomst zijn om uiteraard het thema Moederschap te bespreken met de groep. Andere thema’s bij die bijeenkomst zijn: Zorgen voor je pasgeborene, groei en ontwikkeling tijdens de eerste maanden, veranderingen thuis en in het gezin en wanneer je moet bellen bij bijzonderheden. Voor meer informatie verwijzen we naar de Officiële Website van Centering Pregnancy:

Centering Healthcare Institute

Heb je behoefte aan veel informatie en/of contact met andere zwangeren? We starten regelmatig een nieuwe Centering groep in de praktijk. Heb je interesse? Geef dit dan gerust bij ons aan.

cross