040-2553975

Spiraal

Wanneer je een spiraal wil laten plaatsen of dit overweegt kun je ook bij ons in de praktijk terecht.
Wij plaatsen verschillende soorten spiralen. Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet bekend te zijn bij ons in de praktijk.

Een spiraal is een heel betrouwbare vorm van anticonceptie en is ook een goede optie tijdens borstvoeding.

Er zijn twee soorten spiralen; het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraal (T-safe).

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd.
De hormoonspiraal kan een eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden.
Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.
Omdat het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd worden veel vrouwen met een hormoonspiraal niet of nauwelijks ongesteld.

Het hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard is het mogelijk om een hormoonspiraal eerder te laten verwijderen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

De kosten van de hormoonspiraal zijn ongeveer €150,-. Wij kunnen de spiraal digitaal aanvragen bij de apotheek en wordt na betaling rechtstreeks naar onze praktijk gestuurd. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van het spiraal worden vergoed.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief zodat er geen bevruchting plaats kan vinden. Mocht er onverhoopt toch een bevruchting plaatsvinden zorgt de koper er voor dat een innesteling niet mogelijk is.
Het T-safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan de T-safe ook voor kortere periode geplaatst worden, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
Met een koperspiraal behoudt je de eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer; een langdurigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies tijdens de menstruatie iets toenemen.

De koperspiraal kost €70,95. Wij kunnen de spiraal digitaal aanvragen bij de apotheek en wordt na betaling rechtstreeks naar onze praktijk gestuurd. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van het spiraal worden vergoed.

Plaatsing van een spiraal

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. De baarmoedermond en baarmoeder zijn dan weer volledig hersteld. Wanneer je nooit eerder bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie. De baarmoedermond is dan iets geopend, wat het plaatsen makkelijker maakt.

Het inbrengen van een spiraal is over het algemeen eenvoudig en gaat vrij snel. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. We plannen ruim voldoende tijd in, zodat we je alles rustig uit kunnen leggen en de tijd kunnen nemen om het plaatsen zo prettig mogelijk te maken.
Middels een inwendige echo beoordelen we de ligging van je baarmoeder. Dit maakt de plaatsing makkelijker. Vervolgens wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien.
Om te controleren of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje wordt met een sonde (een dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Hierna kan de spiraal via de inbrenghuls in de baarmoeder worden ingebracht. Tot slot worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.
Nadat de spiraal geplaatst is maken we een controle echo.

De plaatsing kan een zeurend gevoel in de onderbuik geven. In enkele gevallen wordt het plaatsen van een spiraal als pijnlijk ervaren. Wanneer een uur voor de plaatsing twee paracetamol van 500mg of één ibuprofen van 400mg wordt ingenomen zal dat de pijn verminderen.
Het is normaal dat er na de plaatsing van een spiraal buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Mogelijk treedt er onregelmatig bloedverlies (spotting) op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraal. Binnen 3 tot 4 maanden na plaatsing zal dit normaal gesproken stoppen.

* Het verschilt per zorgverzekeraar of het plaatsen van de spiraal door de verloskundigen wordt vergoed. Vraag dit voor de zekerheid na.

Nacontrole

6 weken na plaatsing van een spiraal of na de eerstvolgende menstruatie bieden we de mogelijkheid om met een inwendige echo te controleren of de spiraal nog op de juiste plaats zit.
De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.

Verwijderen van een spiraal

Ook voor het verwijderen en eventueel direct plaatsen van een nieuwe spiraal kun je bij ons terecht.
Na het verwijderen van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten

Anticonceptieconsult

€ 20,00

Plaatsing en/of verwijdering spiraal

€ 67,01 (vergoed door de meeste zorgverzekeraars)

Controle echo 6 weken na plaatsing

€ 30,00 (Deze echo kan niet bij de zorgverzekeraar worden  ingediend)

Controle echo na plaatsing elders (bijv. bij de huisarts)

€ 35,00

Mocht het om bepaalde reden niet lukken om een spiraal te plaatsen brengen we €20,00 in rekening voor de ingeplande tijd.

Bovenstaande kosten zijn exclusief de kosten van de spiraal zelf.