040-2553975

Borstvoeding of flesvoeding

Uiteraard ben je vrij in de keuze die je gaat maken betreffende het geven van borst- of flesvoeding.
Uit onderzoek blijkt dat, voor de gezondheid van moeder en kind, borstvoeding de beste voeding is. Moedermelk bevat de belangrijkste bouw- en afweerstoffen die jullie baby laat groeien en beschermt tegen infecties. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind. Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost. Belangrijk is de productie goed op gang te krijgen en het leren op een goede manier aan te leggen. Hierbij ondersteunen de kraamverzorgster en de verloskundige je. Ook is er altijd nog een lactatiedeskundige die wij kunnen raadplegen. Het opstarten van borstvoeding verloopt niet altijd vlekkeloos, gelukkig zijn deze problemen meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt.

Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor flesvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik, of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkst. Flesvoeding is er in verschillende soorten en merken. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen raden wij de hypoallergene vorm van kunstvoeding aan. Verder is het belangrijk om steeds hetzelfde merk flesvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes zoveel mogelijk voorkomen.

Gedurende de zwangerschap kun je natuurlijk altijd bij ons terecht met vragen over het geven van borstvoeding of flesvoeding.

In sommige gevallen is het zinvol om al tijdens de zwangerschap contact op te nemen met een lactatiekundige, een deskundige die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding. Begeleiding door een lactatiekundige wordt in veel gevallen (gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over borstvoeding verwijzen we naar de volgende site www.LaLecheLeague.nl.