040-2553975

Thuis of poliklinisch

Als de zwangerschap voorspoedig verloopt kun je zelf beslissen waar de bevalling plaats zal vinden. Wij begeleiden bevallingen zowel thuis als poliklinisch. Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar je gaat bevallen. De beslissing waar je gaat bevallen kan nog genomen/veranderd worden tijdens de bevalling. Thuis bevallen is absoluut veilig. We beschikken over alle benodigdheden om op elke onverwachte situatie te kunnen reageren.

Wanneer je kiest voor een verplaatste thuisbevalling (een poliklinische bevalling), dan gaan we tijdens de ontsluitingsperiode naar het ziekenhuis, waar de bevalling plaatsvindt. Een aantal uren na de geboorte gaan jullie, als alles goed gaat, weer naar huis. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, dan gaan we naar het Maxima Medisch Centrum Veldhoven (kijk voor meer informatie op www.mmc.nl/geboortezorg). In het MMC-V zijn sinds september 2008 bevalsuites geopend welke bedoeld zijn voor poliklinische bevallingen. Informeer bij je zorgverzekeraar of en in hoeverre een poliklinische bevalling wordt vergoed. Wil je eens een kijkje nemen in de kraamsuites van het MMC-V? Bel dan met de poli Gynaecologie T 040-8888380 of kom naar een van de informatiebijeenkomsten www.mmc.nl/geboortezorg/ik-ben-zwanger/bijeenkomsten-voor-zwangeren/

Ongeacht waar de bevalling plaats zal vinden, is het verplicht het bed te verhogen tot 60-70 cm (gemeten vanaf de bovenkant van het matras tot aan de grond). Dit kun je doen door middel van bedklossen of kratjes. De bedklossen zijn samen met een po vanaf 37 weken gratis te lenen bij de Vegro Thuiszorgwinkel Eindhoven, Kastelenplein 168, 5653 LX Eindhoven: 0900-2887766; www.vegro.nl.

Ook moet iedereen die gaat bevallen een kraampakket in huis hebben. Deze wordt meestal verstrekt door de zorgverzekeraar. Zo niet, dan is deze verkrijgbaar via onze praktijk tegen een kleine vergoeding of bij de apotheek.

Voor een poliklinische bevalling is het praktisch om een tas klaar te hebben staan met daarin:

  • De envelop met de zwangerschapspapieren
  • Kleren voor jezelf
  • Kleren en een mutsje voor de baby
  • Eventueel kleren voor je partner
  • Toiletspullen
  • Fototoestel
  • Ponskaartje (indien je dat nog niet hebt, dan je verzekeringspasje)
  • € 2,- muntstuk voor een rolstoel