040-2553975

Belinstructies

De bevalling mag door ons begeleid worden als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent. Tussen de 41 en 42 weken vinden er extra controles plaats in het ziekenhuis. Op indicatie wordt soms een spontante bevalling niet afgewacht en moet de bevalling ingeleid worden. Op dat moment zal de bevalling plaats vinden onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is mag je op elk tijdstip telefonisch contact met ons opnemen, ook midden in de nacht. Je belt nooit voor niets! Spreken we een bezoek af, dan kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt en maken we een plan over hoe nu verder. Beval je niet van je eerste kindje, dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan. Het is verstandig om het ons te laten weten zodra je het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is.

In sommige gevallen moet je altijd bellen na de 37ste week, namelijk:

 • Wanneer je duidelijk minder leven voelt dan voorheen
  Het is normaal dat je aan het einde van de zwangerschap het kindje wat minder sterk voelt bewegen dan voorheen, omdat er dan minder bewegingsruimte is. Bij twijfel of duidelijk verschil met voorgaande dagen is het belangrijk om te allen tijde contact met ons op te nemen.
 • Weeënactiviteit
  Wanneer je weeën hebt die één uur lang om de 4-5 minuten komen en 60 seconden duren, moet je ons bellen. De kans dat het voorweeën zijn en/of de weeën dan nog wegzakken is erg klein.
 • Vruchtwaterverlies
  De vliezen kunnen breken zonder dat je weeën hebt, dit gebeurt bij ongeveer 10% van alle bevallingen. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Vruchtwater hoort doorzichtig wit/roze waterig te zijn. Soms is vruchtwater echter groen/bruin van kleur. Indien dit het geval is, of wanneer het hoofdje van de baby tijdens de laatste controle nog niet vast in het bekken was ingedaald, dan moet je ons altijd bellen: dag en nacht.
 • Bloedverlies
  Een beetje slijmerig bloedverlies is normaal aan het einde van de zwangerschap of tijdens de bevalling. Is het bloedverlies echter helderrood en vergelijkbaar met een normale menstruatie, laat het ons dan direct weten. Bewaar het bloed dat je verloren hebt.
 • Ongerustheid
  Bij ongerustheid of twijfel mag je ons altijd bellen.